Change Text Size
+ + + + +
Ο Περισπούδαστος

(Ινδία)

Κάποτε, στο χωριό Μανγάλα, ζούσε ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Περισπούδαστο. Μια μέρα που είχε πάει σ' ένα σπίτι του χωριού να ζητιανέψει, είδε έναν καλοθρεμμένο ταύρο με στριφογυριστά κέρατα. Κάθε μέρα από κείνη τη στιγμή, τον βασάνιζε η σκέψη: "Άραγε, χωράει το κεφάλι μου ανάμεσα στα κέρατα του ταύρου; Μπα, μάλλον όχι". Αυτό τράβηξε έξι μήνες. Τέλος αποφάσισε:
"Σήμερα θα χώσω το κεφάλι μου ανάμεσα στα κέρατά του. Έξι ολόκληρους μήνες το σκέφτομαι. Ε, ύστερα από τόση σκέψη, ήρθε σίγουρα η ώρα να το κάνω!".
Έτσι σκέφτηκε ο άνθρωπός μας και μια και δυο, πηγαίνει στο σπίτι που είχε δει τον ταύρο, τον πλησιάζει και βάζει το κεφάλι του ανάμεσα στα κέρατά του. Ο ταύρος τρομαγμένος, σπάει το σκοινί που τον κρατούσε δεμένο κι αρχίζει να τρέχει στους δρόμους. Ο Περισπούδαστος σερνόταν σφηνωμένος πάνω στο κεφάλι του ταύροι κι έσκουζε. Έτρεξαν μερικοί περαστικοί και με πολύ κόπο κατάφεραν να τον ελευθερώσουν. Του λένε: "Βρε ανόητε, δεν σκέφτηκες καθόλου αυτό που πήγες να κάνεις;". "Εσείς είστε ανόητοι και κάνετε πράγματα χωρίς να τα σκεφτείτε!", τους αποκρίθηκε. "Εγώ, έξι ολόκληρους μήνες το γυρόφερνα στο μυαλό μου πριν το αποφασίσω". Και οι άνθρωποι γύρω του, κρατούσαν τις κοιλιές τους από τα γέλια.

Πηγή: http://www.a-athinon.gr