Change Text Size
+ + + + +
Ο ύπνος.

(Λέσβος)

Ήτανε μια με τη μητέρα της, μεγαλοκοπέλα και φκιάνανε μπαμπάκι. Η μητέρα της απέθανε. Από την πίκρα της έκανε δουλειά μέρα-νύχτα' τη λέγανε Μπαμπακού. Νύσταζε, έλεγε: «Καλώς τον πρώτο», μετά, «καλώς το δεύτερο». Υστερα ξανανύσταζε, έλεγε: «Καλώς τον τρίτο».
Του βασιλιά το γιο τον λέγανε Τρίτο. Άκουγε μια κι έλεγε:
«Η Μπαμπακού αγαπά του βασιλιά το γιο, τον Τρίτο. Η Μπαμπακού κοντεύει άγρια να φάει, έχει τον Τρίτο" θα πάω στη βασίλισσα». Σηκώθηκε το πρωί και πήγε στη βασίλισσα. Εκεί δεν τη δεχτήκανε. Πήγε στο θυρωρό: «Α, να χαθείς, γάζα», λέει ο θυρωρός. «Θέλω να πάω στη βασίλισσα, να πω ένα νέο». Τριγύριζε στο παλάτι. Έτυχε να πάει η βασίλισσα να ποτίσει λουλούδια. «Καλή μου βασίλισα, θέλω ν' ανέβω, να σου πω ένα νέο». Λέγει η βασίλισσα: «Αφήστε ν' ανέβει, να μου πει ένα νέο». Ο γιος σου ο Τρίτος έχει μια μπαμπακού, μια γάζα, κι ακούμε να λέει «καλώς τον Τρίτο, έχει το γιο σου, είναι και γκαστρωμένη, τούτες τις μέρες θα γεννήσει». Της δίνει μια γροθιά φλουριά κι αυτή τα παίρνει και φεύγει.
Έστειλε και μ' έναν άνθρωπο ένα μπαούλο ρούχα στη Μπαμπακού. «Αυτά στα στέλνει η βασίλισσα». «Καλέ άνθρωπε, λάθος κάνεις», είπε αυτή. «Όχι, σε σένα το 'στείλε». Έστειλαν και δυο παρακόρες. Ήρθαν να της κάνουν το λουτρό της, να τη ντύσουν. Εκεί που τη ντύνανε, λένε: «Και το παιδί;» «Δεν έχω παιδί». Βγαίνει μια γυναίκα από το παράθυρο, η Μοίρα, και λέει: «Ντύστε τον κόπανο παιδί». Την πήρανε και την πάνε στο παλάτι.
Άλλες δυο την απαντούν: «Η Μπαμπακού να γίνει δέκα επτά χρονώ κι αφράτη», λέει η μια. Η άλλη: «Να γίνει η Μπαμπακού βασίλισσα κι ο κόπανος παιδί». Εκεί που πηγαίνανε, ήτανε νερό κι είδε η Μπαμπακού μέσα. Όταν πήγανε, άμα την είδε ο γιος του βασιλιά, λέει: «Με ξεύρεις;» «Δεν σε ξεύρω». «Με ξεύρεις, δε με ξεύρεις, να γίνεις δική μου», είπε αυτή. «Και το παιδί», είπανε οι Μοίρες, «να μοιάσει του Τρίτου».
Λέσβος. Συλλογέας η Ευγενία Σπυροπούλου. Αφηγήτρια η Ειρήνη Βερβέρη.
Γεωργίου Α. Μέγα. Κατάλογος ελληνικών παραμυθιών.  Άννα Αγγελοπούλου - Μαριάνθη Καπλάνογλου - Εμμανουέλα Κατρινάκη. Επεξεργασία παραμυθιακών τύπων και παραλλαγών.