Change Text Size
+ + + + +
Ποιος από τους δύο ξύπνησε;

(Περσία)

Κάποτε ένας χωριάτης πήγαινε με τα πόδια από το δικό του σε ένα άλλο χωριό κι η νύχτα τον βρήκε κοντά σε ένα μύλο. Χτύπησε την πόρτα και του άνοιξε καλόδεχτα ο μυλωνάς. Φάγανε μαζί και ύστερα ο επισκέπτης πήγε να πλαγιάσει, αφού παρακάλεσε τον μυλωνά να τον ξυπνήσει πολύ νωρίς, γιατί είχε μπροστά του μακρύ δρόμο ακόμα.
Τον πήρε λοιπόν ο ύπνος και κοιμήθηκε σαν αρνάκι. Το πρωί ο μυλωνάς σηκώθηκε από τα χαράματα και πήγε να ξυπνήσει τον φιλοξενούμενο του. Καθώς όμως όπως έσκυβε από πάνω του, τον πιάσανε τα γέλια: ο χωριάτης κοιμόταν με το καπέλο στο κεφάλι. Του μυλωνά λοιπόν - που ήταν και μεγάλος χωρατατζής - του ήρθε ξαφνικά μια ιδέα, άλλαξε το καπέλο του με το καπέλο του επισκέπτη. Ύστερα τον ξύπνησε και του ευχήθηκε καλό ταξίδι.
Ο χωριάτης συνέχισε τον δρόμο του, μα σε λίγη ώρα δίψασε. Στην αρχή του δρόμου είχε μια πηγή και έσκυψε να πιει νερό, αλλά ξαφνικά τινάχτηκε όρθιος. Από τον καθρέφτη που σχημάτιζε η επιφάνεια του νερού τον κοιτούσε κάποιος που φορούσε καπέλο μυλωνά.
-"Μα τι χαζός εκείνος ο μυλωνάς! έκανε θυμωμένος. Χτες το βράδυ του είπα να με ξυπνήσει νωρίς γιατί βιαζόμουν κι αυτός ξύπνησε τον εαυτό του. Θα πρέπει να γυρίσω, να του πω καμιά κουβέντα και να ξυπνήσω και 'γω ο ίδιος.
Και χωρίς να πιει νερό, έτρεξε στον μυλωνά.

(Περσία)

Πηγή: http://www.activeradio.gr