Change Text Size
+ + + + +
Ο άνθρωπος με την άσχημη γυναίκα.

(Νιγηρία)

Ήτανε μια φορά ένας άνθρωπος που παντρεύτηκε μια πολύ άσκημη γυναίκα. Στην πραγματικότητα την πιο άσκημη γυναίκα της πολιτείας. Κι ήτανε τόσο φτωχοί που μήτε ο άντρας μήτε η γυναίκα του είχανε να φορέσουνε ρούχα της προκοπής. Όσο για φαγητό δεν είχανε ποτέ να φάνε πάνω από μια μέρα.
Ένα καλό πρωί ο άντρας βάλθηκε να χτίσει μιαν άλλη καλύβα, μακριά από το σπίτι που μένανε. Σαν τέλειωσε είπε στη γυναίκα του:


«Τώρα θα μπω εδώ μέσα, και αν μπω θέλω να χτίσεις την είσοδο. Σκοπεύω να ζήσω σαν ασκητής για 40 μέρες και 40 νύχτες».
Κι έτσι έγινε. Μπήκε μέσα κι η γυναίκα του σφράγισε την πόρτα με πηλό. Κι όπως το δήλωσε έμειν’ εκεί μέσα 40 μέρες και 40 νύχτες με προσευχή και νηστεία. Την τελευταία όμως νύχτα της ξαγρύπνιας του αποκοιμήθηκε κι είδε όνειρο. Είδε πως αν ζητούσε τρεις χάρες, ό,τι και να '‘τανε, θα του κάνανε.
Νωρίς το άλλο πρωί, μια κι είχανε τελειώσει οι 40 μέρες, φώναξε τη γυναίκα του να του ανοίξει. Πήρε κι εκείνη έναν κασμά, γκρέμισε τον πηλό και τον ελευθέρωσε.
«Οι προσευχές μου ακούστηκαν», της είπε. «Για 40 μέρες και 40 νύχτες προσευχόμουνα και νήστευα και την τελευταία νύχτα είδα ένα όνειρο, όπου, λέει, αν ζητήσω τρία πράματα, ό,τι και να ‘ναι, θα τ’' αποκτήσω».
Η γυναίκα του αφού καλοσκέφτηκε για λίγη ώρα όσα της διηγήθηκε ο άντρας της πήγε κοντά του και του είπε:
«Ξέρεις πως δεν έχω καλή εμφάνιση, είμαι η πιο άσκημη γυναίκα στην πολιτεία. Θέλω λοιπόν να παρακαλέσεις να γίνω όμορφη».
Σαν σουρούπωσε ο άντρας άρχισε να προσεύχεται για να γίνει όμορφη η γυναίκα του, και πραγματικά την άλλη μέρα το πρωί η αλλαγή ήτανε τρομερή. Τώρα έγινε μια γλυκιά και όμορφη κοπέλα που όμοιά τους δεν υπήρχε σ’ ολάκερη την πολιτεία.
Τα νέα αυτά φτάσανε γρήγορα και στο παλάτι.
«Αλήθεια;», είπε ο φύλαρχος σαν τ’ άκουσε. «Τότε να μου τη φέρετε εδώ. Τι περιμένετε;».
Αρπάξανε λοιπόν με τη βία τη γυναίκα και την πήρανε στο παλάτι.
Στην αρχή ο άντρας της σαν ανακάλυψε πως του είχανε κλέψει τη γυναίκα τον έπιασε απελπισία. Πιο ύστερα όμως θυμήθηκε τις τρεις χάρες που θα μπορούσε να ζητήσει. Έτσι παρακάλεσε να μεταμορφωθεί η γυναίκα του σε πίθηκο.
Στο μεταξύ, ενώ στο παλάτι ο φύλαρχος ετοιμαζότανε να συναντήσει τη μέλλουσα νέα γυναίκα του, φτάσανε τρέχοντας οι άνθρωποί του για να του πούνε να πάει να δει τι είχε γίνει. Ο φύλαρχος τους ακολούθησε στο δωμάτιό της κι εκεί αντί να βρει τη μέλλουσα γυναίκα του βρήκε έναν πίθηκο να κάθεται πάνω στο κρεβάτι. Θύμωσε πολύ και διέταξε τους σκλάβους του να τον διώξουνε. Τον πήρανε κι αυτοί και τον παρατήσανε στο σπίτι του άντρα της γυναίκας.
Εκείνος σαν είδε πως η γυναίκα του είχε πραγματικά μεταμορφωθεί σε πίθηκο παρακάλεσε να ξαναγίνει σαν και πρώτα. Η παράκλησή του ακούστηκε κι η γυναίκα του έγινε και πάλι άσκημη.
Πιο ύστερα ο άντρας προσευχήθηκε για ν’ αποκτήσουνε τρόφιμα, ρούχα κι ένα σωρό άλλα πράματα που χρειαζότανε το σπιτικό τους, οι επιθυμίες όμως δεν πραγματοποιηθήκανε, γιατί τις τρεις χάρες που θα μπορούσε να ζητήσει σύμφωνα με τ’ όνειρό του τις είχε κιόλας ζητήσει.
«Σ’ αυτό τον κόσμο» μονολογούσε τώρα ο άντρας, «ένα πράγμα είναι βέβαιο. Αν ένας άντρας αποφασίσει να ακούσει τις συμβουλές της γυναίκας του δε θα βγει σε καλό».


(Φυλή Χάουζα, Νιγηρία-Αφρική)
Πηγή: http://www.activeradio.gr